Reklama
 
Blog | Kateřina Václavková

Nadměrné požívání lékořice způsobuje průjem, aneb finský deník – 2

16.7.2009 Tampere – Jyväskylä – Tampere          První výlet měl být do Pori, ale když jsme večer v hotelu seděly nad jízdním řádem, nezdálo se nám dobré hned vstávat tak brzy, takže jsme si přehodily plánované výlety a vyrazily do Jyväskylä. Upřímně, netušila jsem vůbec, co nás tam může čekat, i když jsem měla průvodce. V něm se psalo více méně to, že je to výspa funkcionalismu a výkladní skříň Alvara Aalta (upřímně, které město ve Finsku není) a že je to velmi moderní město s univerzitou a kostelem z let 1879 až 80. Jenže hned od nádraží jsme jen zíraly. Ano, to město je velmi moderní. M. si sice povzdychla, že je na její vkus až moc mladé, ale mě tedy nadchlo. Myslím, že jsem nikdy neviděla takové balkóny jako tam. Sídliště tam byla tak světlá, prostorná a ty balkóny...! M. připadaly trochu strašidelné, jako ty, co mě bavily nejvíc, protože to byly skleněné kostky přilepené na vysokém domě na břehu jezera.

Vytýčily jsme si, že dojdeme k vodárně, která vypadala, jako když nad městem právě přistává U.F.O. a když jsme se přes všechny ty čisté, moderní, elegantní a nápadité obytné čtvrti došouraly na kopeček pod vodárnu, zjistily jsme, že zezdola vypadá jako obrovská bedla. V lesích na kraji města dozrávaly borůvky a byly nezvykle trpké. Po krátké svačině jsme se vrátily zpět do centra, kde jsme narazily na pěší zónu a kostel v parku. Sem tam padalo trochu vody, což nás přesvědčilo, že už bychom asi mohly odjet. A tak jsme to vzaly rovnou na nádraží a počkaly na naše ícéčko do Tampere. Překvapivě přijelo zase s Krtečkem, kterého jsme na vagóně finských vlaků viděly poprvé loni cestou z Turku, takže nás to rozveselilo.

Po improvizované večeři jsme v Tampere vyrazily do města okouknut trochu centrum a co se tu za těch devět let, co jsme tu byly naposledy událo. Když jsme bádaly nad mapou, jak se dostat tam či onam, přidal se k nám velmi milý, ale velmi opilý Fin a nabídl se nám jako doprovod. No, on se spíš nedal odmítnout. Pořád dokola opakoval, že má volno a že by byl šťastný, kdyby nám mohl dělat společnost. Došel s námi k Alexandrovu kostelu a kupodivu bylo ještě otevřeno tak jsem konečně také nakoukla dovnitř. Setřásly jsme ho až zase u mapy, kde se k nám přidal a zamířily jsme k jezeru. Kochaly jsme se pohledem na klidnou vodní hladinu, která mi víc než jezero připomínala moře, když v tom si M. všimla, že do vody bijí blesky. Podle všeho to ale vypadalo, že bouřka jde na druhou stranu a tak jsme se nevzrušeně došouraly ke kostelu, který v Tampere pojme nejvíce věřících ze všech a to celých dva a půl tisíce. Zvenku vypadá jako poměrně malý kostel, ale to dělá jeho podivně členěný a komplikovaný půdorys. Byl ale pochopitelně zavřený a tak jsem si říkala, že si jeho interiér, o kterém by se dala napsat alespoň jedna celá brožura, když ne rovnou kniha, vyfotím druhý den.

V hotelu jsme se uvelebily s kávičkou k televizi, když se za oknem setmělo. No jasně, bylo asi jedenáct hodin, ale touhle roční dobou v Tampere v jedenáct zrovna moc tma není. No spíš vlastně vůbec není. Koukneme k oknu a v tom začal ten zvuk. Hučení, jako by pod okny jel nákladní vlak. M. povídá: „Hele, to je vítr a jak prší!" Začala bouřka jakou jsem dávno nezažila. Hromy, blesky, kroupy, stromy ohnuté, lampy rozkomíhané a ulicí se valila voda, jako by někde povolil břeh jezera (a že jich kolem bylo!). Asi po půl hodině bylo po všem. Na zemi zůstaly jen kroupy, které rychle odtávaly a nějaké listí. Nebe se zase vyjasnilo, i když už bylo k půlnoci a život se vrátil do normálních kolejí. Jen já nějak ne a ne usnout… opět.

Reklama

Fotogalerie: http://picasaweb.google.cz/KaterinaDP75/Finsko2009