Reklama
 
Blog | Kateřina Václavková

Nepojízdná duše, překvapivý koncert a volné tepláky

Dnes je to rok, co jsem absolvovala koncert v liberecké sportovní hale. Na tomto sdělení by nebylo nic divného, protože chození na koncerty patřilo k mým obvyklým aktivitám. Jenže tohle bylo trochu jiné hlavně tím, že se mi tam vlastně nechtělo a jela jsem tam jen proto, že cestování kamkoli a za čímkoli jiným, než za prací a povinnostmi, u mě funguje jako životabudič. Přiznávám, že bych se tam nevypravila, kdybych ten lístek nedostala a kdybych tam neměla báječné známé, které jsem tím pádem mohla navštívit. Ta cesta se od ostatních lišila hlavně tím, že se moje duše zrovna vyskytovala v ne úplně standardní situaci. Bylo to několik měsíců po tom, co jsem si musela otevřeně připustit, že už si sama nevím rady a že pokud chci s tím apatickým stavem, do kterého jsem zabředla až po svůj krátký krk, něco udělat, musím to udělat dřív, než bude pozdě. Jenže jak se ukázalo, nebylo to tak snadné a ve finále jsem musela přiznat, že o pomoc si budu muset v tomto případě říci. Výsledek více než tří hodinového sezení s jistou studovanou dámou byl vcelku povzbudivý. Bylo mi řečeno, že jsem dost silná na to, abych si pomohla sama a že stačí jen ten motor ve mně, co se z nějakého důvodu zastavil, zase nastartovat. To znělo logicky, to prosím ano, ale ono to v reálu tak snadné nebylo. Ono se to řekne nastartovat, ale jak a čím? Dobře, už zmizela otázka – proč vlastně? – ale stejně zůstávalo hlavně to – čím...? Existuje vůbec nějaký klíček do zapalování pro duševní motory?

Horečnatě jsem vymýšlela, jak si pomoci, ale takhle to pochopitelně nefunguje. Takže jsem fakt, že jsem dostala lístky na kapelu, kterou jsem nikdy před tím neposlouchala a jejíž hudbu jsem vlastně vůbec neznala (a proč to nepřiznat – bránila se jí), brala jako znamení osudu, že si mám prostě udělat výlet. Původně to mělo být až do Brna. V duchu už jsem se viděla, jak se tam setkám s jedním mladým mužem, kterého jsem čtyři roky neviděla, když v tom zazvonil telefon a bylo mi oznámeno, že žádné Brno, ale Liberec. Chvíli jsem zuřila, ale pak jsem to pustila z hlavy, všude dobře, v Liberci zvláště! 

A tak jsem vyrazila. S každým ujetým kilometrem se mi dělalo lépe a nakonec jsem to všechno pustila z hlavy s tím, že ten koncert prostě nějak přečkám, hlavně, že autobus uhání krajinou a něco se děje. Jenže osud je strašně škodolibá instituce a tak se mi stalo něco neuvěřitelného. Ten koncert mě totiž proti všem předpokládaným eventualitám dostal! Nečekala jsem od toho nic, i když nějakou představu jsem samozřejmě měla. Můj svět se ocitnul vzhůru nohama, protože pět sexy pánů v letech mi prostě vytřelo zrak. Odcházela jsem mrazivou nocí na taxík a říkala jsem si – no páni, to bylo něco, to jsem fakt nečekala! A přemýšlela jsem! Moc jsem přemýšlela! V hlavě mi hučelo jako po každém řádně nazvučeném koncertě a myšlenky se v tom hluku líhly o sto šest a zmateně poletovaly sem a tam.

No, myslím, že ani nešlo tak o ten koncert, jako o impuls, který jsem díky němu dostala. Stála jsem tam pod projekčním plátnem, zírala na zpěváka navlečeného ve volných fleesových teplácích model „pohodlí nade vše, co bych si dělal násilí“a přemýšlela jsem o relativnosti věku a o zlomyslnosti času, jako takového. Během dalšího týdne se najednou začalo všechno měnit. Přestala jsem řešit problémy, které se řešit nedaly a přestala jsem bojovat sama se sebou. Do mé duše vstoupila dávno ztracená radost a smíření se se skutečností, že jsem jaká jsem a lepší to evidentně nebude. Motor naskočil a předl, jako kočka, když jí hladíte pod krkem. Koupila jsem si desku, kterou měl ten koncert propagovat a z neutrálu jsem začala rychle řadit až na pětku, nebo mám nakonec šestistupňovou převodovku a jen jsem to ještě nezjistila? Každopádně to teď už všechno zase hezky jede, jak má. Začala jsem sbírat jejich desky, pronikla do tajů střídání zpěváků, baskytaristů a kytaristů, seznámila jsem se s některými detaily jejich tvorby a objevila tak poměrně účinné a možná i nebezpečně návykové antidepresivum bez negativních vedlejších účinků. Hudba mnou kdysi více méně opovrhované kapely mě budí i uspává už celý rok a pořád ještě to funguje. Skoro se mi chce říct – neuvěřitelné…! Fotografie kdysi velmi slavného, dnes spíš legendárního zpěváka v ne úplně slušivé soupravě se zbytečně volnými tepláky, stále visí na stěně v mém pokoji i když už si ji nevšímám jako dřív (pořád ještě tam je, i přes to, že ji slunce připravilo o větší část její původní barevnosti). Někdy se na ni jen tak chvíli dívám a většinou se mi do hlavy rychle vloudí myšlenka, že jsem se buď definitivně zbláznila a nebo je mi zase sedmnáct. Ať už je to jak je to, je to parádní pocit! Je to parádní hudba a jsou to parádní cvoci, ti chlapi, co ji dělají! Jen jsem to asi měla zjistit až před rokem.

Reklama