Reklama
 
Blog | Kateřina Václavková

Tak holky šup do šortek a hurá na vernisáž!

Před mnoha lety jsem měla tu čest poznal okruh lidí okolo úřadu jisté pražské  městské části a velmi rychle jsem pochopila, že tahle banda je pro každou legraci a nelituje obětovat čas, prostředky ani námahu, aby svoje nápady převedla v život. Když jsem dostala pozvání na výstavu našeho známého a námi obdivovaného akademického malíře Romana Franty, který je s touto městskou částí také spjatý, bylo mi jasné, že se něco chystá. Moje matička (přespolní zaměstnankyně tamějšího úřadu) mi vyzradila, že mají opravdu plán, ale že od toho asi nakonec ustoupí, protože vernisáž je přeci jen vážná věc a Roman Franta už má mezi současnými výtvarníky jméno i postavení a nebylo by tedy úplně záhodno vpadnout tam a dělat ostudu. Pustila jsem to tedy z hlavy a ve středu 5. listopadu 2008 jsem si na cestu do práce přibalila sako, sukni, lodičky a punčochy. Jenže už někdy po obědě jsem se dozvěděla, že ženské se přeci jen rozhodly jít v tom tenisovém, jak se původně myslelo a mě popadla zlost. Chtěla jsem taky! A tak mi nezbylo nic jiného,než si naplánovat program odpoledne tak, abych to stihla i s výměnou oblečení.

Pět spoluúčastnic „ostudy“ se dohodlo, že budou mít bílé šortky, bílá trička, sportovní obuv, bílé ponožky a pochopitelně tenisové rakety. Trochu jsem znejistěla, protože bílá se v mém šatníku prakticky nevyskytuje (a to ze zcela prozaického důvodu – jsem čuně a okamžitě se zmažu). Navlékla jsem tedy bledě modré šortky, bledě modré tričko, popadla starou dřevěnou raketu po dědovi a vyrazila. Vzhledem k tomu, že jsem až na okraj Prahy cestovala automobilem, jela jsem takhle „vymustrovaná“ už z domova. Že jsem to neměla dělat mi došlo už v metru, kde jsem si všimla nepřiměřeného počtu očí, které na mě zírají.

Na stanici Malostranská jsem byla první a prožívala trýznivě dlouhé minuty čekání na zbytek „tenistek“ neustále okukovaná zděšenými kolemjdoucími. Ale dámy nakonec dorazily a rozhodly se převléknout v parčíku u stanice, což bylo skoro stejně odvážné jako mé cestování hromadnými prostředky. Když jsme byly všechny konečně v šortkách a s raketami v rukách, všimla jsem si, že v rohu stanice je zabudovaná kamera namířená naším směrem. Pochopitelně že jsme se dost dlouho bavily myšlenkou, že se na onom místě za deset minut stane nějaké přepadení, kriminalisté si pak vyžádají záznam z kamery a … budou se bavit, popřípadě dělat překvapivé konspirační závěry.

 

Reklama

Zbytek cesty jsme zvládly poměrně snadno, v jednotě je síla a humor nám také nechyběl. V parčíku (podstatně rušnějším) před galerií se převlékla poslední účastnice a pak jsme všichni společně vpluly do galerie Peron kde již bylo po zahajovacích proslovech. Heslem před vstupem bylo: Děláme jako že nic! A tak jsme dělaly jako že nic, prohlížely si obrazy a v tichosti (místy i hlasitě) dělaly rozruch. Někdo se domníval, že jsme součástí programu vernisáže, ale většinou si nás jen divoce a nekontrolovatelně fotily, jak pózujeme u obrazů mistra, který zrovna dával rozhovor pro rozhlas, takže se musel vzdálit, aby nekazil záznam skřípáním zubů nebo smíchem, těžko říct, co si ve chvíli, kdy nás uviděl, myslel. Statečně jsme se prodíraly mezi hezky a místy až honosně oblečenými lidmi a prohlížely si obrazy v očekávání příchodu autora, protože mu bylo třeba předat dárek, kterým byl dort ve tvaru… a v tom byla právě ta potíž. Měla to být raketa, ale pan cukrář asi nikdy nic jako tenisovou raketu neviděl, takže to spíš vypadalo jako sitár. Ovšem hvězdu večera to, myslím, nijak nepohoršilo, zvlášť když jsme se na zákusek vrhly a zmasakrovaly ho lžičkami.

 

Pokud jde o tenis a tenisové turnaje, je to pro mě jedna velká neznámá. Pokud jde o autora samotného, znala jsem hlavně jeho „broučí“ období a tak jsem se těšila, co přinese nové téma. Jediným hmyzem na obrazu byla ale nakonec jen probuzená masařka, která si vykračovala po jednom z pláten. Postupně jsem si prohlédla všechny vystavené kousky a zaujala jasné stanovisko, že i bez brouků mě obrazy Romana Franty opravdu baví. Stejně jako dřív jim nechybí vtip, lehkost a originalita, což se u současného umělce cení. Naštěstí mám dostačující povědomí o současném tenise a umění všeobecně, takže jsem mohla docenit autorova nečekaná spojení sportu s výtvarnem. Nebudu mluvit za ostatní a už vůbec nebudu někomu podsouvat svůj názor, ale já si svého favorita mezi obrazy našla, stejně jako jsem si našla oblibu v tvorbě dlouhého usměvavého pána s talentem a neotřelými nápady.

 

Cestou k domovu se ale dostavila možná i oprávněná obava, že to byla poslední vernisáž, na kterou jsem byla Romanem Frantou pozvaná, protože toho večera mohl lehce propadnout pocitu, že na zahájení jeho výstav chodíme jen proto, abychom se (s prominutím) vyblbly. Na druhou stranu, kdo se ale může pochlubit tak silnou a semknutou fanynkovskou základnou jako on? Jen nevím, zda toho někdy spíš nelituje…  Výstava Grand Slam potrvá až do 2. 12.  2008 v galerii Peron, U Lužického semináře 12, Praha 1 a tenisové vybavení není pro vstup nezbytně nutné.