Reklama
 
Blog | Kateřina Václavková

Zalehlé uši, divocí Vostrované a tradice, které stojí za to ctít

Ten den za moc nestál už od začátku a všechno bylo jinak, než jak jsem si naplánovala. Program jako takový už jsem měla dost naplněný, ale protože jsem si to dopředu promyslela, všechno mluvilo ve prospěch myšlenky, že se to dá zvládnout v pohodě a bez zbytečných emocí a nervozity. Jenže člověk míní a pak je ve finále všechno úplně jinak. Na to, jak se mi už od rána hroutil pečlivě vystavěný harmonogram, jsem byla poměrně klidná. Velmi rychle jsem si totiž uvědomila, že nějakým rozčilováním se nic nevyřeší a co nejde uspíšit, prostě uspíšit nejde, takže jsem jen odevzdaně přerovnávala časový rozvrh, protože ať už se mělo dít cokoliv, věděla jsem, že koncert, na který jsem se těšila několik mnoho týdnů, neřku-li měsíců, chci vidět a basta. To byla meta, které jsem stůj co stůj chtěla dosáhnout, takže se tomu muselo všechno ostatní podřídit.

Nebudu se tu šířit ani o pracovních ani o jiných nepříjemnostech, které mě v sobotu 4. srpna potkaly, ani o tom, že jsem jim nemohla zabránit, nicméně na Vostrov jsem šťastně dorazila, i když ne tak, jak jsem si představovala, ale to je také vedlejší. Vysoukala jsem se z auta a vybalila finskou vlajku. Onu silonovou zástavu státu ze severu Evropy jsem si nechala ušít někdy v roce 1999 (pokud se dobře pamatuji) a to u příležitosti koncertu skupiny Waltari, která tehdy rozdováděla Rock café. Tu nebohou metr dlouhou vlajku jsem pak od té doby brala všude tam, kde se vyskytovali nějací Finové, takže i na koncerty jiných finských skupin i na závody formule 1, nicméně poslední dva roky zahálela v igelitovém sáčku, protože Waltari ne a ne dorazit. Na Vostrově přitom hráli několik let po sobě, jen ty poslední nějak pauzírovali, o to víc jsem se na ně těšila letos a o to víc jsem se držela tradice – bez vlajky ani krok. Už při jejich minulém koncertě mi jeden z hlavních Vostrovanů, hned po tom, co jsem vešla do areálu, důvěrně pošeptal: A vlajku máš? přikývla jsem, To je dobře, kdybys ji neměla, neodpustil bych ti to. A jak se tak potloukám potemnělým Vostrovem za burácení kapely Status Praesens v tom za sebou slyším: Ahoooj! otočím se a koho nevidím, spolužačku z kurzu finštiny. Neviděly jsme se snad rok. Už z dálky na mě volala: Já to říkala, vlajku brát nebudeme, tu vezme Kateřina! Dívala jsem se na ni, jak se ke mě řítí a došlo mi, že vlastně nikdo nepochyboval o tom, že budeme já nebo moje otahaná vlajka na tomhle koncertě chybět.

 

Reklama

Pomalu jsme se přesunuli k podiu a čekali příchod pěti Finů a já si v duchu probírala, jak jsem je viděla naposledy a jak si je tedy pamatuji. Jariot Lehtinen se svým neustále tak sedmnáctiletým obličejíkem, hubenými ručičkami, tělíčkem v tílku a samurajsným drdůlkem na vršku hlavy (při minulém koncertě ještě ozdobeným smrkovou větvičkou), Kärtsy Hatakka se svými měděně červenými (a výrazně prořídlými) vlasy, černě nalíčenýma očima, Sami Yli-Sirnio, který bude pravděpodobně do smrti vypadat jako dvacetiletá sladkost k odpolední kávě pro dámy, protože jeho andělsky blond hříva neřídne jako u výše zmiňovaných kolegů a jeho chlapecký obličej stále nedoznal změn (pravděpodobně mu od osmnáctin nepřibyla jediná vráska, což je opravdu nefér, je jen o tři roky starší, ale vedle něho bych si připadala jako spolužačka jeho mámy), pak je tu ten dlouhovlasý blonďák Janne Immonen, který Waltari doprovází jako „živá podpora“, nenápadný, ale o to všestrannější hudebník v tričku a texaskách a bubeník, kterých jsem za dobu, co chodím na Waltari viděla už několik, takže tady jsem si nechávala rezervu, protože kdo ví…

 

Waltari spustili a já zamáchala vlajkou nad hlavou. Ahoj Vostrove! zahlaholil Kärtsy Hatakka k mému neskonalému úžasu s neuvěřitelným plnovousem na obličeji. Za takovou mužnou ozdobu by se nemusel stydět ani Rumcajs, ale jedno se mu musí nechat a to dokonalé sladění, protože jeho plnovous nesl stejnou barvu jako vlasy. Jari nezklamal, klobouček a pod ním drdůlek, tmavé tílko a čím dál větší kouty v ostrém kontrastu se stále stejně dětským obličejem, andílek Sami v trochu těsné košili (obličej má sice pořád jako mladíček, ale figura už pomalu doznává změn přicházejících ve středním věku), Janne se jako obvykle  nenápadně přesunoval po podiu a pak tu byl ještě bubeník, který se mi nezdál jako někdo, koho si z dřívějška pamatuji. Černé vlasy, bradka, knírek a pořádný kus chlapa. Ahoj Ville, ráda tě poznávám! Koncert se rozjel a mě došlo, že tohle bude strašnej mazec. Už dávno jsem zapomněla, jak hluční umí Waltari být i to, že crossover v jejich podání dostává nový význam a nabývá naprosto netušených rozměrů. Pokud je crossover o křížení různých stylů a vlivů, pak jsou v tom Waltari pravděpodobně jedni z nejlepších. Pokud je účelem spojit co možná nejvíc žánrů a pokud možno co nebizardnějších, pak jsou mezi těmi nejlepšími z nejlepších.

Koncert se rozjel a já si s hrůzou uvědomila, že sice pořád vypadají jako „moji Waltari“, ale už jsem je dlouho neslyšela. Nepodchytila jsem si totiž některá poslední alba a tak mě málem porazil těžkotonážní zvuk a poněkud velmi metalový základ většiny pro mě nových skladeb. Ovšem došlo i na zlatý fond kapely, takže pochopitelně kousek z alba Space Avenue, který mi udělal velkou radost a pochopitelně nesmrtelný hit So Fine (absence této skladby by fanoušky patrně rozzuřila, jako kdyby si Rolling Stones dovolili nezahrát Satisfaction nebo Deep Purple odejít z podia bez Smoke On the Water). Na řadu se dostal i mírně historický kousek Mut Hei a to všechno způsobilo, že publikum se rozdovádělo ještě víc. Ovšem, když se ozval kus z Yeah! Yeah! Die! Die! (Death Metal Symphony in Deep C), věděla jsem, že moje úsilí překonat všechny nástrahy a nepříjemnosti dne, abych viděla tenhle koncert, nebylo zbytečnou investicí. Waltari mají na Vostrově velmi silnou podporu fanoušků a vždycky měli, málo platné. Dav zpíval s nimi, reagoval, jak se od něj očekávalo a má vlajka putovala z ruky do ruky, každý si chtěl zamávat, to už patří ke koloritu koncertů Waltari na Vostrově a tak jsem ji i letos půjčovala všem těm rozdováděným lidem. Přídavků přibývalo, díků z úst frontmana Vostrovanům také a tak si i tentokrát mohli členové Waltari říci: Naši Vostrované nám rozumí! Moc ráda bych řekla, tak za rok zase na Vostrově!… No uvidíme, nechám se překvapit, ale třeba budu moci říci: dobří Waltari se vracejí.